Medierne skriver

Spiseliv.dk, 5. januar 2015: Præmieregn over DK i 2015? Kend årets vigtigste madpriser.

Både nationalt og internationalt er Danmark med helt fremme, når det gælder gastronomitalent – og hvert år kommer der nye awards og konkurrencer til på den allerede godt proppede stjernehimmel.

Spiseliv udpeger i denne artikel de bedste kokkekonkurrencer i 2015, hvor kokkekonkurrencen Årets Vildtret arrangeret af Bæredygtig Jagt er i blandt. Læs artiklen her.

TV2 Lorry, 16. maj 2014: Bukkejagt ved Ledreborg

Den danske bukkejagt blev indledt den 16. maj 2014, og i den forbindelse besøgte TV2 Lorry Ledreborg Slot for at se slottets bæredygtige jagttiltag.

I indslaget fortæller journalisten følgende:

“På Ledreborgs marker vrimler det med vildt. Det er harer, fasaner, masser af sang- og rovfugle og naturligvis råvildt. Og det er ikke nogen tilfældighed. For siden 2007 er det blevet lovpligtigt at drive bæredygtig jagt på større landbrug og godser. På Ledreborg har man derfor anlagt vildtstriber, barjordsstriber til fuglene og insektvolde. Det giver alt sammen næring til vildtet, så det kommer igen år efter år.”

Det understreges af naturvejleder på Ledreborg Slot, Michael Pedersen, som fortæller:

”Man må yde for at nyde, og det er også det, vi kører med. Hvis man skal gå på jagt her på stedet, så må vi også lave nogle tiltag, der berettiger os til at gå på jagt”.

TV-indslaget er tilrettelagt af journalist Christina Gerion fra TV2 Lorry.

Lokalavisen Aarhus, september 2014: Aarhusiansk kok i finalen om årets ret

Seks af Danmarks dygtigste kokketalenter er udvalgt som finalister i kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2014, og den 26-årige Casper Sobczyk forsvarer Aarhus. Han er til daglig souschef på den anmelderroste Restaurant Et i Aarhus. Finalisterne kommer fra landets førende restauranter, så konkurrencen om at tilberede den bedste vildtret bliver hård.

Årets Vildtret afholdes den 19. oktober 2014 i Forum Copenhagen, hvor de seks finalister bliver bedømt af et stærkt dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech og Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk + Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food) samt landmand Søren Wiuff og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø.

Notitsen blev bragt i Lokalavisen Aarhus i september 2014 og tager udgangspunkt i Bæredygtig Jagts pressemeddelelse fra den 11. september 2014.

Fyens.dk, september 2014: Faldsled-kok i finalen om Årets Vildtret

Seks af Danmarks dygtigste kokketalenter er udvalgt som finalister i kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2014, og den 22-årige Tommy Jespersen forsvarer Faaborg-området. Han er til daglig kok på Falsled Kro. Finalisterne kommer fra landets førende restauranter, så konkurrencen om at tilberede den bedste vildtret bliver hård.

Til finalen i Forum Copenhagen den 19. oktober skal de seks finalister dyste om at tilberede den bedste vildtret. De bliver bedømt af et stærkt dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech og Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk + Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food) samt landmand Søren Wiuff og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø.

Tommy Jespersen, der er på det danske juniorkokkelandshold, glæder sig til finalen, som han satser på at vinde:

– Jeg forventer, at min makker og jeg får lavet to retter, som smager helt fantastisk, og at der er et fedt flow i køkkenet. Jeg håber at blive inspireret af de andre deltagere og forhåbentligt komme hjem med en guldmedalje om halsen, siger Tommy Jespersen.

Artiklen blev bragt på Fyens Stiftstidendes hjemmeside fyens.dk i september 2014 og tager udgangspunkt i Bæredygtig Jagts pressemeddelelse fra den 11. september 2014.

Halsnæs Avis, september 2014: Lokal kok i vildt-finale

Seks af Danmarks dygtigste kokketalenter er udvalgt som finalister i kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2014, og den lokale kok Johannes Vestergaard forsvarer Frederiksværk. Han er til daglig kok på den anmelderroste Restaurant Tinggården i Frederiksværk. Finalisterne kommer fra landets førende restauranter, så konkurrencen om at tilberede den bedste vildtret bliver hård.

Til finalen i Forum Copenhagen den 19. oktober skal de seks finalister dyste om at tilberede den bedste vildtret. De bliver bedømt af et stærkt dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech og Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk + Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food) samt landmand Søren Wiuff og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø.

Johannes Vestergaard glæder sig til finalen, som er hans første kokkekonkurrence.

”Jeg har ikke tidligere deltaget i en kokkekonkurrence, så jeg glæder mig til at udforske den måde at arbejde på – både i forhold til at dyrke præcision i smag og udtryk men også i forhold til intensitet og tidspres i selve arbejdet,” siger Johannes Vestergaard.

Artiklen blev bragt på Halsnæs Avis’ hjemmeside i september 2014 og tager udgangspunkt i Bæredygtig Jagts pressemeddelelse fra den 11. september 2014.

Lolland-Falsters Folketidende, september 2014: I dyst om Årets Vildtret

Køkkenchef på Restaurant Skipperly på Vejrø (nu på Thai-kokkeskole.dk) Rungthiwa Chummongkhon kaldet Fae, er blevet udvalgt som finalist i Årets Vildtret 2014, der afholdes i Forum den 19. oktober 2014.

Fae er den eneste kvinde i finalen, og hun medbringer en stor portion erfaring fra kendte danske restauranter. Hun har bl.a. arbejdet på stjernerestauranter som Noma, Le Belle Epoque og Restaurant Geranium.

Til finalen i Forum Copenhagen den 19. oktober skal de seks finalister dyste om at tilberede den bedste vildtret. De bliver bedømt af et stærkt dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech og Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk + Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food) samt landmand Søren Wiuff og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø.

Fae glæder sig til finalen, som hun håber at kunne give et asiatisk indspark.

”Jeg glæder mig til at lave asiatisk mad, der smager af noget. Jeg er især spændt på den improviserede ret, hvor man får brug for sine kreative evner,” siger hun.

Artiklen blev bragt i Lolland-Falsters Folketidende den 18. september 2014.

Smagogbehag, 20. oktober 2014: Tommy Jespersen fra Falsted Kro vinder guld i Årets Vildtret 2014

For fjerde år i træk blev der den 19. oktober afholdt kokkekonkurrencen Årets Vildtret i Forum Copenhagen. Årets Vildtret er arrangeret af Bæredygtig Jagt for at vise mulighederne ved, hvordan man kan anvende vildtkød i danskernes køkken. Konkurrencen er sponsoreret af Klosterhedens Vildt og grøntsagsleverandør Søren Wiuff.

Seks udvalgte finalister have tre timer til at kreere en improviseret forret og en forberedt hovedret med vildtkød. Vinderen blev Tommy Jespersen fra Falsted Kro nær Faaborg, der imponerede dommerne en menu, der lød på ravioli i bouillon fyldt med lår, lever og hjerte fra gråænder til forret samt krondyrinderlår fyldt med bl.a. krondyrhals og morkler til hovedret. På andenpladsen kom Dak Wichangon fra Kiin Kiin, mens Mathias Sejer Sørensen fra Le Sommelier tog tredjepladsen.

Bedømmelsen af de seks finalister blev foretaget af et erfarent dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech & Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk+Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food Event) samt landmand Søren Wiuff (Brogården, Gislinge) og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø. Dommerne bedømte vildtretterne efter tre kriterier: Smag, præsentation og bæredygtighed.

”Tommys ret var fremragende tilberedt, og retten var utrolig skarp. Det særlige var, at de lavede en reel forret, som var let og velsmagende, og den sikrede dem sejren,” fortæller Francis Cardenau, der er køkkenchef på restaurant Le Sommelier.

Vinderen Tommy Petersen vandt udover æren også 10.000 som bevis for, at han nu kan kalde sig Danmarks vildeste kok.

Cuizine, 20. oktober 2014: Tommy Jespersen fra Falsted Kro vinder guld i Årets Vildtret 2014

For fjerde år i træk blev der den 19. oktober afholdt kokkekonkurrencen Årets Vildtret i Forum Copenhagen. Årets Vildtret er arrangeret af Bæredygtig Jagt for at vise mulighederne ved, hvordan man kan anvende vildtkød i danskernes køkken. Konkurrencen er sponsoreret af Klosterhedens Vildt og grøntsagsleverandør Søren Wiuff.

Seks udvalgte finalister have tre timer til at kreere en improviseret forret og en forberedt hovedret med vildtkød. Vinderen blev Tommy Jespersen fra Falsted Kro nær Faaborg, der imponerede dommerne en menu, der lød på ravioli i bouillon fyldt med lår, lever og hjerte fra gråænder til forret samt krondyrinderlår fyldt med bl.a. krondyrhals og morkler til hovedret. På andenpladsen kom Dak Wichangon fra Kiin Kiin, mens Mathias Sejer Sørensen fra Le Sommelier tog tredjepladsen.

Bedømmelsen af de seks finalister blev foretaget af et erfarent dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech & Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk+Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food Event) samt landmand Søren Wiuff (Brogården, Gislinge) og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø. Dommerne bedømte vildtretterne efter tre kriterier: Smag, præsentation og bæredygtighed.

”Tommys ret var fremragende tilberedt, og retten var utrolig skarp. Det særlige var, at de lavede en reel forret, som var let og velsmagende, og den sikrede dem sejren,” fortæller Francis Cardenau, der er køkkenchef på restaurant Le Sommelier.

Vinderen Tommy Petersen vandt udover æren også 10.000 som bevis for, at han nu kan kalde sig Danmarks vildeste kok.

LINK: www.cuizine.dk/tophistorie/tommy-jespersen-fra-falsled-kro-vinder-guld-i-aarets-vildtret-2014/

TV Øst Kræmmerhuset, 18. november 2014: Fasan på grill, farver i vindueskarmen og fint besøg fra Gisselfeld Slot

Maria Bernhard fra TV2 Øst er på besøg på Gisselfeld Slot, hvor hun sammen med kokken Henrik Nielsen fra SuRi tilbereder fasan. Opskriften lyder på toast med fasanbryst og flødestegte svampe, hvor fasanbrystet bliver grillet, til det er mørt og lækkert. Det er oplagt at grille fasankødet, som hurtigt tager imod grillsmagen og kun skal grilles få minutter, hvorefter det kan samles i en flødesovs med årstidens svampe og tilberede færdigt.

Fasankødet er billigt, letgængeligt i jagtsæsonen og passer fint ind i mange retter, hvor det bidrager med en mild vildtsmag. Det er nemt at partere og anvende fasan i danskernes dagligdagsretter, hvor kødet står fint til årstidens grøntsager eller frugter som eksempelvis pære.

Se klippet her.

TV Øst Mad med Mads og David, 26. november 2014: Fasan og Krikand

Mads Gudiksen tager på jagt ved Gisselfeld efter regionens gode råvarer. Det nedlagte bytte kommer herefter hjem i køkkenet hos David, der vælger at blende det meste.

Peder Top, vildtforvalter på Gisselfeld Kloster fortæller om jagtområdet og jagtforholdene ved Gisselfeld og viser Mads Gudiksen hvordan man går på jagt.

Se klippet her.

Jydske Vestkysten, 9. marts 2015: Præmiehunde med forårsfornemmelser

Lørdag d. 7. marts afholdte Danmarks Jægerforening årets første forårsmarkprøve i Hunderup-Sejstrup.

Ikke nok med, at der kom jægere og hundeejere fra hele Danmark. Der var såmænd også deltagere fra Norge, Sverige og Holland.

19 ud af de i alt 32 deltagende hunde blev præmieret, og på alle tre hold blev der set mange agerhøns og fasaner. Ifølge jægerforbundet skyldes dette, at der gennem mange år er blevet gjort et stort stykke arbejde for markvildtet i området, hvor prøven fandt sted.

Artiklen og et stort foto fra dagen blev bragt i Jydske Vestkysten den 9. marts 2015.

Horsens Folkeblad, 23. marts 2015: Jægere: Vi vil gøre meget for agerhøns

En journalist fra Horsens Folkeblad har begivet sig med på Danmarks Jægerforbunds markprøve på en mark mellem Bøgballe og Kragelund. Det er anden gang der afholdes markprøve ved Bøgballe.

Initiativtager til prøven og terrænleder Christian Møgelhøj fortæller at området har rigtig mange agerhøns. “Vi gør meget for agerhønsene. Vi sætter 50-100 fugle ud om året og fodrer hele året rundt.”

Selvom der er jagt hvert efterår, bliver der ikke skudt mange agerhøns. “Vi passer jo rigtig godt på dem, vi har” forklarer Christian Møgelhøj. I alt fandt de 24 hunde på prøven 70-80 agerhøns.

Artiklen og flere store fotos fra dagen blev bragt i Horsens Folkeblad den 23. marts 2015.

Nordjyske Stiftstidende, 8. september 2015: Svinkløv-kok med i vildtfinale

Interessen for at være med i Årets Vildtret 2015 har været overvældende stor med flere end 30 tilmeldinger. Der har aldrig før været så mange tilmeldte. Dommerpanelet har nu udvalgt seks finalister fra toprestauranter fra hele Danmark, og kokken Yasser Naz fra Svinkløv Badehotel i Fjerritslev er iblandt.

Finalisterne skal dyste om at kreere den bedste ret af frisk vildtkød nedlagt af danske jægere, når konkurrencen bliver afholdt søndag 18. oktober i Forum til Intercomps Mad,
Bolig og Design-messe.

Artiklen blev bragt i Nordjyske Stiftstidende den 8. september 2015.

Fyens Stiftstidende, 9. september 2015: Lokal kok finaleklar

Dommerpanelet har nu udvalgt seks finalister fra toprestauranter fra hele Danmark, og kokken Claus Jørgensen fra Restaurant Lieffroy i Nyborg er iblandt. Finalisterne skal dyste om at kreere den bedste ret af frisk vildtkød nedlagt af danske jægere, når konkurrencen bliver afholdt den 18. oktober i Forum til Intercomps Mad, Bolig og Design-messe.De seks finaleopskrifter er udvalgt på baggrund af tre primære kriterier: smag, præsentation og bæredygtighed.

Finalisterne skal dyste om at kreere den bedste ret af frisk vildtkød nedlagt af danske jægere, når konkurrencen bliver afholdt søndag 18. oktober i Forum til Intercomps Mad,
Bolig og Design-messe.

Artiklen blev bragt i Fyens Stiftstidende den 9. september 2015.

Dagbladet (Ringsted, Køge og Roskilde), Frederiksborg Amts Avis, Nordvestnyt og Sjællandske, 19. september 2015: Naturpleje på landbrugsjord er en succes

En undersøgelse for Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) viser, at udsætninger af fx fasaner og agerhøns kan være med til at øge biodiversiteten. 260 landejendomme er i dag tilmeldt en ordning for udsætning af fuglevildt til jagt, som går ud på, at der skal anlægges levesteder for vildtet – såkaldte biotoper.

På Gisselfeld Kloster har de naturfremmede tiltag ifølge godsforvalter Jens Risom medført, at ravnen og havørnen er tilbage. Også kronhjortene trives, og godsets vandløb bugner af fisk. Seniorbiolog Peter Wind og skov- og landskabsingeniør Jørn Pagh har stået for en vurdering af 12 biotopplan-ejendomme for DCE og mener, at tiltagene bidrager til et mere varieret naturindhold, men virker bedst, når de indgår i et samspil med allerede eksisterende naturområder på den enkelte ejendom.

Artiklen blev bragt i Dagbladet (Ringsted-Køge-Roskilde), Frederiksborg Amts Avis, Nordvestnyt og Sjællandske den 19. september 2015.

Politiken, 4. oktober 2015: Jagten er gået ind

Dommer i Årets Vildtret 2015, Nadia Mathiasen, har skrevet en fem sider lang artikel i Politiken om kvindelige jægere. Nadia tog selv jagttegn i maj 2015 for at komme tættere på vores fødevarekilder og for at tage ansvar for eget kødforbrug.

Nadia har fulgt to kvindelige jægere fra hver sin generation og udviklet tre lækre opskrifter med vildtkød.  Artiklen blev bragt i Politiken og på Politiken.dk den 4. oktober 2015. Læs artiklerne på Politiken.dk her og her.

Spiseliv, 18. oktober 2015: Vinderret dufter af Mellemøstens varme og Svinkløvs graner

Yasser Rahim Naz fra Svinkløv Badehotel blev vinderen af kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2015. Med sin hjælper Ahmed Amin havde Yasser skabt en ret med hibiscus og tørret lime, der i harmoni med dansk hare og fasan satte helt nye standarter for, hvordan man kan og bør servere vildt i norden. Inspirationen til vinderretten kommer både fra Iran og fra naturen omkring Svinkløv Badehotel. Årets Vildtret blev afholdt første gang i 2011 for at sætte fokus på det danske vildtkød, og hvert år er interessen for konkurrencen steget.

Læs artiklen her

TV Øst, 21. november 2015: Mad med Mads og David

Mads Gudiksen tager på jagt ved Lystrup og Jomfruens Egede Gods ved Fakse. Her nedlægger han råvildt med godsets skytte Stig Bay og greve Joachim Moltke, som David efterfølgende bruger i sit køkken til en spændende ret.

Programmet blev vist på TV Øst lørdag d. 21. november med 5 genudsendelser de efterfølgende dage.

SmagogBehag, December 2015: Arabisk festmåltid førte til sejr

Ved kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2015 løb Yasser Naz og hans medhjælper Ahmed Amin fra Svinkløv Badehotel med sejren. Vinderretten var en shishkebab af fasan og et arabisk festmåltid med hare. Foruden æren blev de to kokke belønnet med en vindercheck på 20.000 kr. Andenpladsen gik til Mathias Sejer Sørensen fra Kong Hans’ Kælder, mens Mads Battlefeld fra Henne Kirkeby Krog tog tredjepladsen. Bag konkurrencen står informationsindsatsen Bæredygtig Jagt, som består af Danmarks Jægerforbund, Sektionen for Større Landbrug i Landbrug og Fødevarer og Dansk Skovforening.

Artiklen kan læses i SmagogBehag i december 2015.